Om pinschern

Om Pinschern

En Pinscher har många egenskaper av en urhund och passar därför bäst ihop med människor som känner till och ser dess särdrag som en tillgång. En pinscher är en intelligent hund med egna associationer och egna sätt att lösa de situationer som uppstår. Att vara ”gammal van” hundägare med den åsikten att hunden villkorslöst SKA göra som man säger, och helst omedelbart, skapar både en olycklig pinscher och en olycklig ägare.

Den som däremot uppskattar ett självständigt tänkande och agerande hos sin hund , och har en förmåga att läsa sin hund och ser den som en ”medlevare” passar utmärkt som pinscherägare. Då spelar det ingen roll om man har haft hund förut eller ej. Man måste ha förståelse för de rastypiska egenskaperna. Pinschern är en utpräglat stolt och vänlig hund som ska vara reserverad mot främlingar, en egenskap som absolut inte får förväxlas med skygghet. Rasen Pinscher är något av en aristokrat och ser sig som livets medelpunkt. Den accepterar inte hård och okänslig behandling, vilket absolut inte betyder ett liv utan krav, men kraven ska vara anpassade så att en stolt varelse som en pinscher kan acceptera dessa.

Den är lättlärd och har snabb uppfattningsförmåga, vilket inte alltid betyder att den gör som man säger precis när man tänkt sig det! En pinscher fostras bäst genom omväxlande fasthet, förståelse och humor. Pinschern vill gärna vara med i centrum där allting händer och passar därför en aktiv familj bra. Aktiviteter som passar rasen är agility, spår, lydnad, ” cirkuskonster ” och mycket annat.

Den passar utmärkt ihop med barn förutsatt att föräldrarna lärt sina barn att hunden är en levande individ och ingen leksak. Pinschern är lättanpassad och passar in i de flesta miljöer. Den passar även bra i lägenhet då den inte tar stor plats och framförallt inte hör till de skälliga raserna.

 

Rasstandrad:

Ras: Pinscher
Grupptillhörighet: Grupp 2,
Schnauzer & Pinscher, molosser & bergshundar samt sennenhundar
Rasstandard: Rasstandard (Öppnas som pdf)
Rasklubb: Pinschersektionen
Specialklubb: Svenska Schnauzer-Pinscherklubben (SSPK)